LAULUN MAHTI - LUONNON VOIMA

Lapsille laulut kodin rakkaudesta, kaverien ystävyydestä ja luonnon jylhyydestä ja kauneudesta ovat yksinkertaisen selvää, rauhoittavaa kieltä. Hauskojen ja helppojen laulujen sanojen ja sanoman kautta he aukaisevat oven huomaamaan kuinka paljon hyviä asioita ympärillä on.

Lämminhenkinen nostalgisuus koskettaa vanhempiakin. Aletaan puhua samaa kieltä, kun sävelet nousevat ilmaan. Jokainen muistaa vähän, ehkä vähän kertosäettä, alun, mutta kuka tietää sanat tai etsii ne?

Älä jää yksin. Voit kuunnella näitä lauluja ja laulaa ruokolahtelaisten lasten kanssa. Voit myös tosissasi harjoitella ja kutsua laulajaystäviä kylään. Säestys on nyt varma.

Laulun mahti on sinussa itsessäsi. Laulaessa kuulut yhteen kaikkien suomalaisten kanssa, luonnon ja luonnonrauhan kanssa. Ehkä löydät tien myös niiden luo, joita ei enää vieressäsi ole, mutta jotka silloin joskus kouluaikoina olivat.

Ruokolahden Kirkonkylän koulun lähes satapäinen oppilaskuoro harjoitteli koko syyslukukauden 2016 opettaja Tarja Tiilikaisen johdolla ja äänitti ne paikallisista muusikoista koostetun orkesterin säestyksellä. Imatralta orkesteriin saatiin piano ja sello (Elena Putina ja Risto-Pekka Räsänen) ja Lappeenrannasta viulu (Kalevi Tarvainen). Äänitys tehtiin Ruokolahden Liikuntahallissa ruokolahtelaisen Pepe Kovasen ammattitaidolla.

RUOKOLAHTI - KUOROMAHTI kannustaa jokaista suomalaista juhlimaan 100-vuotista Suomea laulamalla rakkaita kansakoululauluja valmiin Tiedän paikan armahan –laulumateriaalin voimalla.

LUONTO

Laulujen sanat kertovat luonnon kauneudesta ja salaisuuksista. Niitä me suomalaiset rynnistämme mökeille etsimään - vielä jäljellä olevaa, aitoa luontokokemusta.

Olemme laajentamassa Tiedän paikan armahan -laulusessioiden taakse lintuja ja eläimiä, kukkia ja maisemia havainnollistamaan kuinka myös eläinmaailmassa koti ja sisarukset ovat tärkeitä. Eläimet syövät ja juovat, leikkivät ja nukkuvat niin kuin ihmisetkin. Ne hakevat ruokaa, pitävät huolta toisistaan ja niillä on selvät sävelet kuinka ollaan ja eletään. Niiden elinolosuhteita pitää vaalia kuin kodinhenkeä konsanaan.

Ruokolahti ja sen lähialueet ovat osa erämaata ja arkojen eläinlajien turvallista asuinaluetta ja osin luontoa kunnioittavien ihmisten luonnonkaunista retkeilymaastoa. Näitä maisemia ja eläimiä – luontoa kunnioittaen – on varovasti dokumentoinut luontokuvaaja Hannu Siitonen. Pyrimme tekemään laulumateriaalista myös kouluihin opetus- ja tehtäväosioita. Näin opimme suhteuttamaan toimintaamme ja ajatusmaailmaamme luontoa säilyttäen.

KANSAINVÄLISYYS

Olemme saaneet paljon kiitosta lasten laulamista lauluista, nuoteista ja sanoista nimenomaan vanhusten ja lasten kanssa työskentelevien parissa. Kyllä luokkakokouksiin ja ulkosuomalaisten tapaamisiin materiaali on ollut hauska. Uusintapainoksia on otettu ja uutta materiaalia työstetään nopealla tahdilla.

Jokaisessa maassa on lastenlaulunsa, koteja ja perheitä yhdistäviä kansanlauluja ja perinnelauluja. RUOKOLAHTI-KUOROMAHTI –hanke pyrkii kotoista laulukulttuuria vahvistamalla kasvattamaan yhdistävän koti/ ystävä/ luonto –aiheisen sävelen kansainvälistyvässä ja monikulttuurisessa maailmassa. Se onnistuu kulttuurivaihdon ja koulujen kautta.

Ennen sotia, laulun mahti ulottui ja kehittyi kansainväliseksi aikuisten laulukilpailu- ja kohtauspaikaksi. Tavoitteena voi edelleen pitää, että elokuussa, eurooppalaisittain perinteisenä loma-aikana lapsiperheiden olisi sekä eksoottista että kotoista suunnata kohti Suomea – laulamaan ja kertomaan oman maan lasten lauluista. Retkeillä ja rentoutua voisi rauhaisilla patikkapoluilla luontoa ihaillen ja kunnioittaen.

Saimaan saaristoa edustavissa kunnissa, tapahtumaan osallistuvilla lapsilla kuin yleisölläkin on luonteva mahdollisuus tutustua karjalaiseen vieraanvaraisuuteen ja matkailupalveluihin, laulu- ja ruokakulttuuriin sekä muinaishistoriaan.

YHDISTYS

F.O. Virtasen perinneyhdistys on v. 2013 perustettu arvostetun ruokolahtelais/imatralaisen kulttuurin tukijan, opettajan ja Ylä-Vuoksi –lehden päätoimittajan F.O. Virtasen kannustavaan henkeen.

F.O.V. oli vuonna 1917 rakennetun Länsi-Siitolan kansakoulun eli Linnalan koulun ensimmäinen johtajaopettaja. Kun Imatran ensimmäinen sanomalehti Ylä-Vuoksi perustettiin, hän aloitti sen päätoimittajana ja koulun johtajuus siirtyi kirjailija, opettaja Hilja Valtosen puolisolle, opettaja Kosti Valtoselle. Lukuisten mies- ja naiskuorojen johtajana tunnetulla Virtasella oli joskus kuusikin kuoroa yhtä aikaa johdettavanaan. Linnalan koulun oppilaat lauloivat jopa neliäänisesti koulun juhlissa. Laulukirjan viimeinen laulu, Kirje Korvatunturille on esimerkki siitä kuinka kansakoulunopettajat joutuivat usein itsekin säveltämään ja sanoittamaan oppilailleen kotiseuturakkaita lauluja.

F.O.V. oli myös urheilun ja teatterin tukija lehtensä palstoilla ja myös opetusministeriön palkitsema koulumatkailun edistäjä. Kesäisin hän veti opettajien laulukulttuurimatkoja Eurooppaan.

Ryhtymällä tukijäseneksi yhdistykseen, olet toiminnassamme mukana säilyttämässä perinteitämme ja suojelemassa luontoa. Lisäksi leiriä tukemalla voit omalta osaltasi pyrkiä nostamaan lapsen itsetuntoa ja ehkäisemään yksinäisyyttä. Yksityishenkilöille jäsenmaksu on 25 euroa ja kannatusjäsenelle 50 euroa/vuosi.

Pankkiyhteys: FI32 509400 20141848, BIC: OKOYFIHH. Viestiksi: Nimi ja osoite.

Tiedustelut ja laulumateriaalin tilaukset:

F.O.Virtasen perinneyhdistys, Anu Pimiä , puh. 0400 487464 tai sähköposti: anu.pimia(at)gmail.com.

Tiedän paikan armahan –levyn hinta on 23 euroa (sis.alv 24%) ja Tiedän paikan armahan -laulukirjan hinta on 9 euroa (sis. alv 10%).