KUOROMAHTI-LEIRI

Ruokolahti ja sen lähialueet ovat luonnonkaunista retkeilymaastoa. Saimaan vesi on elokuussa lämmintä, kaikkialla on tutkittavaa: perhosia, sudenkorentoja, lintuja. Luonnonrauha on läsnä.

Leiri on tarkoitettu 7-11 –vuotiaille, sekä tytöille että pojille, ja pidetään koulun alkuun nähden elokuun välipäivinä 31.7.-4.8. Leirillä nukutaan makuupusseissa, majoitutaan vielä toimivassa, vanhassa kansakoulussa. Tutustutaan laulamiseen ja harjoitellaan pienin annoksin. Mietitään laulujen kertomaa ja millaista elämä ennen oli. Leiri ehkäisee lapsen eristäytymistä yksin virtuaalimaailmoihin ja tutustuttaa uusiin kavereihin.

Laululeiri yhdistää lapset ja vanhemman väen. Pidämme kirkossa konsertin ja viimeisenä leiripäivänä esiinnymme Ruokolahden Maalaistorilla. Pukukoodeineen ja kuorolauluineen tapahtuma on sykähdyttävä hyppäys ajassa taaksepäin.

Mahtava leiriohjelma

Laulamiseen lapsen ei tarvitse olla tottunut, ei tarvitse "osata". Leirillä lapsia ohjaavat musiikkipedagogiaan ja lasten kuorojen johtamiseen perehtyneet kivat opettajat. Lisäksi leiritapahtumista huolehtivat kokemusta omaavat paikalliset oppaat sekä lukuisat vapaaehtoiset.

Kaikkein tärkeintä on, että lapset huomaavat laulun yhdistävän voiman, pääsevät esiintymään ja saavat laulamalla elävän kontaktipinnan vanhempiinsa ja isovanhempiinsa. Kotiin tuliaisina lapsilla on jaettavana tuttuja rallatuksia ja kansanlauluja. Ne osaa mummukin vaikka silmät kiinni.

Entä se oikea laulutaito? Se voi löytyä leirillä laulun ja leikin lomassa - ilman mikrofonia ja ympäristöpaineita. Yhdessä rakentuu mahtava kuoro! Leirin ammattitaitoiset vetäjät auttavat lasta löytämään ikioman äänen ja tukevat keskittymistä.

Mahtava tunnelma

Kuoromahti-leirillä ollaan kaikki kavereita, yhdessä. Tutustutaan ja lauleskellaan, seikkaillaan, pelataan. Laulamisen helppous tulee arkipäiväiseksi ja antaa voimia.

Kaikessa touhuilussa on säännöt ja niin on KUOROMAHTI-leirilläkin. Joka päivä on selkeä lukujärjestys, jonka mukaan mennään. Kun lähdetään tutustumaan johonkin paikkaan, noudatetaan ohjeita. Tarpeellinen määrä ohjaajia on lasten tavoitettavissa 24/7. Lasten terveydestä ja turvallisuudesta pidetään huolta: Leiriohjaajilla on tarvittava ensiapu- ja turvallisuuskoulutus. Erityisruokavalio otetaan huomioon. Kiusaamista ei suvaita ja siihen puututaan heti.

Ilmoittaudu leirille Avaa ulkoinen linkki uudessa ikkunassaTÄSTÄ!

Mahtava tulevaisuus

Jokaisessa maassa on lastenlaulunsa, koteja ja perheitä yhdistäviä kansanlauluja ja perinnelauluja. KUOROMAHTI-leirillä lasten omaa, kotoista laulukulttuuria vahvistamalla voimme kasvattaa yhdistävän sävelen kansainvälistyvässä ja monikulttuurisessa maailmassa.

Ruokolahdella laulun mahdin on tarkoitus kehittyä kansainväliseksi lastenlaulukulttuurin areenaksi ja kohtauspaikaksi. Tavoitteena on, että elokuussa, eurooppalaisittain perinteisenä loma-aikana lapsiperheiden on sekä eksoottista että kotoista suunnata kohti Suomea – laulamaan ja kertomaan oman maan lasten lauluista. Majoittua voi Ruokolahdelle, Imatralle, Saimaan rannoille sekä retkeillä ja rentoutua rauhaisille patikkapoluille. Etelä-Karjalassa Ruokolahden lisäksi laulumatkailijat ohjataan tutustumaan Parikkalan, Rautjärven, Imatran, Lappeenrannan, Lemin ja Taipalsaaren parhaimpaan antiin.

Saimaan saaristoa edustavissa kunnissa, tapahtumaan osallistuvilla lapsilla kuin yleisölläkin on luonteva mahdollisuus tutustua karjalaiseen vieraanvaraisuuteen ja matkailupalveluihin, laulu- ja ruokakulttuuriin sekä pitkään historiaan.

Yhdistys

F.O. Virtasen perinneyhdistys on v. 2013 perustettu arvostetun ruokolahtelais/imatralaisen kulttuurin tukijan, opettajan ja päätoimittajan F.O. Virtasen kannustavaan henkeen.

F.O.V. oli vuonna 1917 rakennetun Länsi-Siitolan kansakoulun eli Linnalan koulun ensimmäinen johtajaopettaja. Kun Imatran ensimmäinen sanomalehti Ylä-Vuoksi perustettiin, hän aloitti sen päätoimittajana ja koulun johtajuus siirtyi kirjailija, opettaja Hilja Valtosen puolisolle, opettaja Kosti Valtoselle. Lukuisten mies- ja naiskuorojen johtajana tunnetulla Virtasella oli joskus kuusikin kuoroa yhtä aikaa johdettavanaan. Linnalan koulun oppilaat lauloivat neliäänisesti koulun juhlissa. Laulukirjan viimeinen laulu, Kirje Korvatunturille on esimerkki siitä kuinka kansakoulunopettajat pystyivät usein itsekin säveltämään ja sanoittamaan oppilailleen kotiseuturakkaita lauluja.

F.O.V. oli myös urheilun ja teatterin tukija ja sekä opetusministeriön palkitsema koulumatkailun edistäjä. Ennen sotia, kesäisin hän veti opettajien kulttuurimatkoja Eurooppaan. Parhaiten ja pisimpään hänet muistetaan sanomalehti Ylä-Vuoksen perustajana ja päätoimittajana.

Ryhtymällä tukijäseneksi yhdistykseen, olet mukana säilyttämässä kollektiivista yhteistä koululaulumuistiamme. Lisäksi leiriä tukemalla voit omalta osaltasi pyrkiä nostamaan lapsen itsetuntoa ja ehkäisemään yksinäisyyttä. Yksityishenkilöille jäsenmaksu on 25 euroa/vuosi.

Pankkiyhteys: FI32 509400 20141848, BIC: OKOYFIHH. Viestiksi: Nimi ja osoite.

Tiedustelut ja laulumateriaalin tilaukset:

F.O.Virtasen perinneyhdistys, Anu Pimiä , puh. 0400 487464 tai sähköposti: anu.pimia(at)gmail.com.

Tiedän paikan armahan –levyn hinta on 23 euroa (sis.alv 24%) ja Tiedän paikan armahan -laulukirjan hinta on 9 euroa (sis. alv 24%).