NYT HARPPAUS KESÄÄN

Lähtöviivalta alkaen ensin Ruokolahden Kirkonkylän koulun oppilaat äänittivät rakkaat kansakoululaulut opettaja Tarja Tiilikaisen johdolla. Se oli eka harppaus, jota juhlittiin.

Siitä harppaus Suomen saloille. Tiedän paikan armahan –CD ja Laulukirja sinkoutuivat Inariin, Katajanokalle, Hankoon asti. Leveyssuuntaankin tilauksia on tullut yhtä lailla. Kuinka kivan nimisiä paikkakuntia Suomessa onkaan ja jokaiseen osoitteeseen sain kuulla liittyvän jonkin tarinan: Lapsenlapsille, että he muistaisivat juhlavuoden ja oppisivat ”nämä meidän laulut”. Vaimolle, kun alkaa muisti jo pettää. Vanhoille koulukavereille yllätykseksi kokoukseen kesällä. Vihdoinkin meille tavallisille tehdään sellaista, mikä todella yhdistää. Olen omaishoitaja, olen vapaaehtoinen vanhustyössä, vedän päiväkerhoa, isot kesäjuhlat tulossa… näin sain kuulla miksi luuriin oli tartuttu.

Seuraava harppaus oli vähän tenkka-poo, kun Pekka N ilmoitti, ettei juhlavuoden leireille tulekaan mukaan. Onneksi laulu kantaa ja yhytin kuoronjohtaja Saara Kemppaisen. Harpoin heti kuuntelemaan kuinka Saara johti Leticia-kuoroja ja – yllätys, yllätys – ”koululauluja kautta aikojen” kajahti Salo-hallissa. Kylmät väreet kulkivat selässä ja yleisö lauloi mukana. Mahtavaa.

Esitellessäni hallissa kattavaa laulumateriaaliamme kerroin Ruokolahti-Kuoromahti –leiristä. Lähes jokainen kuoropukuinen sanoi hymyillen, että kuule, teilläkin pitäisi olla tällainen Saara siellä leirillä. Minä ylpeänä esittelemään, että ”Saara on nyt meillä”. Kiinnostus Ruokolahtea kohtaan alkoi välittömästi.

Länsisuomalaiset tunsivat esimerkiksi Puumalan ja Savonlinnan, mutta mihin se Ruokolahti tulee? Jukka Kuoppamäen tavoin ”kertoisinko köyhyyden vai graniitin lujuuden”. Sininen on järvi eli Saimaa saaristoineen yhdistää nauhan Lappeenranta-Imatra-Ruokolahti-Puumala. Siinä missä tehtaiden piiput loppuvat, harppaa luonnonkaunis, puhdas Ruokolahti esiin. On metsää, peltoja, niemennokkia ja saarelmia.

Niille sijoille siis seuraavaksi. Taas kajahtavat rakkaat kansakoululaulut. Niillä sijoilla on taatusti oravia metsässä ja lähteitä kauniita katsella, kallioita joilta katsoa horisonttiin onko se myrsky alkava tai ovatko Karjalan koivikot tuuheita. Kyllä käki kukkuu siellä.

Ilmoita lapsesi leirille. Hän jatkaa kesälomaa, kun itse aloitat työt. Tutustumme sekä laulun saloihin että siintäviin saloihin luonnossa. Tervetuloa elokuussa konserttiin Ruokolahden kauniiseen kirkkoon ja Maalaistorille.