Lauletaan yhdessä

Tiedän paikan armahan –äänite on saanut todella paljon kiitosta. Lukuisiin kyselyihin voin jo ilomielin vastata, että niitä voi nyt hankkia kaupastakin, Ruokolahden S-marketista sekä Imatran ja Lappeenrannan Prismoista. Hinta on nyt hieman noussut, sillä arvonlisävero 24% piti siihen lisätä.

Voi miten riemullisen vastaanoton laulut ovat saaneetkaan! Ja kuinka paljon tarinoita niihin liittyy. Muistuuko kesäiset naapureiden kanssa tehdyt talkootyöt ja nuotioretket rannalla? Siellä laulettiin, koska laulu oli yhdistävä tekijä, kun urakka oli tehty.

Ihmettelen miksi puhutaan ”vanhoista” kansakoululauluista. Kyllä ne ovat iättömiä, kuuluisten suomalaisten säveltäjien ja sanoittajien teoksia. Ei kukaan puhu, että kävin kuuntelemassa vanhaa viulukonserttia tai Musiikkitalossa esitettiin vanhaan mozarttia – kyllä vanha Carmen oli taas sykähdyttävä.

Entäs laulujen sanat? Ne ovat kuin pieniä tarinoita. Ne kertovat ympäristöstä, maalailevat, ylistävät tai naureskelevat ja kujeilevat. Kun lasten laulut pääsevät taas valloittamaan kuulijoiden sydämiä, ei suuren kuusen nähtyään voi muuta kuin alkaa salaperäisesti laulaa: on kuusen latvassa oksien alla… Seuraavilla syntymäpäivillä voit laulaa: sä kasvoit neito kaunoinen…? Kun katselet jäitten lähtöä keväällä, laula: kapteeni katsoi horisonttihin…

Nyt on ystävänpäivä ovella. Ota äänite mukaan isovanhempien luo. Mitäs jos kuuntelisitte, laulaisitte ja sinä antaisit hänen kertoa ajoista, kun he olivat vielä koululaisia. Minkävärinen kotitalo, millainen piha, mitä puita, oliko vesistöä lähellä, kuinka monta siskoa ja veljeä, mikä oli rakkain lelu tai kirja, kuinka pitkä matka kouluun?

Muista, että äänite on tupla-cd. Säestys-osan avulla voit harjoitella itsekin laulamista. Yhdistyksellä on painettuna nämä laulut Rudolf Koivun kuvittamaksi laulukirjaksi. Haluaisitko, että niitäkin saisi kaupasta?